Minden, az Apple iOS platformjára fejlesztő számára nagy sikert hozott az Epic által az almás vállalattal szemben tavaly, az App Store jutalékrendszere kapcsán indított per. Az ügyben a múlt hét végén meghozott ítéletben ugyanis arra kötelezték a cupertinói céget, hogy az törölje el alkalmazásboltja szabályai közül azt a feltételt, ami kizárja az őt megkerülő fizetési szolgáltatások használatát az alkalmazáson keresztüli, illetve azzal kapcsolatos pénzek beszedésére - ezáltal pedig ezekből az általa előírt, igen magas jutalék megfizetését is részére.

Ennek köszönhetően hamarosan az iOS-fejlesztők az Apple-énél kedvezőbb feltételeket kínáló szolgáltatókon keresztül is intéztetthetik majd az alkalmazásaikhoz kapcsolódó fizetéseket, ezáltal jelentős összeget megspórolva maguknak, és/vagy potenciálisan felhasználóiknak is. Az ítélet értelmében az Apple-nek 90 napja van ennek lehetővé tételére, így jövőre már biztosan az új feltételek között lehet majd az alkalmazásokat az App Store-on át az iPhone-okra és más almás eszközökre kiadni.

A kisebb (éves szinten 1 millió dollár alatti bevétellel rendelkező) fejlesztők számára a dolog az elkövetkező hónapokban csak szerényebb változást fog hozni, mert az Apple már a nyár végén csökkentette a tőlük beszedett jutalék mértékét. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a cég ezen lépése is a szóban forgó per egyenes következménye és egy annak súlyosabb kimenetelét megelőzni hivatott engedmény volt - így végső soron előbbiek is ennek köszönhetik, hogy programjaik árából már most sem kell annak közel egy harmadát az Apple-nél hagyniuk.