A napokban - képletesen szólva - felrobbantak a netes fejlesztői közösségi csatornák egy új technológia miatt. Amiről hirtelen mindenki elkezdett beszélni, az nem más, mint az Infinidash, ami tökéletes megoldást ígér a programozók mindeddig megoldhatatlan problémáira.

A csavar a történetben az, hogy az Infinidash egy valójában nem létező technológia, amit mindössze egy fejlesztő talált ki annak tesztelésére, illetve egyben demonstrálására, hogy ha elegendően sokan említenek egy dolgot a különböző közösségi csatornákon, akkor azokat előbb-utóbb mások is elkezdik visszahangzani anélkül, hogy tudnák miről is van szó. Sőt, hogy az inkriminált nem létező valami még álláshirdetésekbe is bekerülhet, mint olyan technológia, aminek ismerete elvárás egy adott munkakör betöltéséhez.

Az ötletgazda feltevése fényesen bejött - igaz, ebben annak is része volt, hogy a fejlesztők legtöbbje felismerte a dologban rejlő abszurditást, és direkt próbált rárakni arra egy lapáttal. Így pár nap alatt nem csak a - továbbra sem létező - Infinidash-t bemutatók videók születtek, de még egy (képzeletbeli) könyv is kiadásra került róla, sőt, volt aki egy komplett dalt írt a kitalált technológia dicsőítésére.

Ezen kívül tényleg egy álláshirdetésben is felbukkant az Infinidash említése - igaz, egyértelműen egy összekacsintós poénként, nem mellesleg kifigurázva az IBM egy pár évvel korábbi hasonló hirdetését, amiben a cég minimum 12 év tapasztalattal keresett az akkor valójában még csak pár éve létező Kubernetes-hez értő szakember soraiba.

Mi a maguk részéről már kíváncsian várjuk, hogy az Infinidash tényleg bekerüljön komolyan is egy valós álláshirdetésbe, ami ezen a ponton elkerülhetetlennek tűnik.

Szerinted is valós probléma, hogy a fejlesztői világban is olyan technológiákat hype-olnak, amik semmivel sem jobbak az esetleg már sok éve létező társaiknál, valamint, hogy álláshirdetésekben a hozzá nem értő HR-esek olyan skilleket követelnek meg, amik szinte teljesíthetetlenek, esetleg abszolút nem is szükségesek az adott feladatkör ellátására - csak azért, mert egyszerűen nem is tudják mit takarnak az egyes szavak? Írd meg kommentben!