Azok a fejlesztők, akik a jövőben is szeretnék alkalmazásait a Google Play áruházában értékesíteni, hamarosan egy igen komoly kiegészítéssel kell, hogy ellássák programjaikat. Azokhoz ugyanis kötelező lesz mellékelniük egy olyan, majd a felhasználóknak is megjelenítésre kerülő nyilatkoztatot, amiben részletezniük kell majd, hogy appjaik pontosan milyen adatokat gyűjtenek és tárolnak, valamint, hogy milyen egyéb biztonsági intézkedéseket alkalmaznak a szóban forgó információk védelme érdekében.

A Google ezzel gyakorlatilag egy, az Apple által a közelmúltban bevezetetthez hasonló szisztémát foganatosít saját rendszerében is, aminek célja egyértelműbbé tenni a felhasználók számára, hogy mit is történik adataikkal az alkalmazásokban, valamint, hogy segítsen kiszűrni a "rossz" szereplőket az alkalmazáskészítők közül, akik visszaélnek a felhasználók és a Google bizalmával. Amennyiben ugyanis az alkalmazás a feltüntetettől eltérő módon gyűjt és használ adatokat, fejlesztője véglegesen kitiltásra kerülhet majd a platformról.

A változások bevezetésének ütemterveA változások bevezetésének ütemterve

Az új rendszer egy év múlva fog teljes erővel életbe lépni, azaz, a fejlesztőknek ennyi idejük van appjaikat az azok által gyűjtött és kezelt adatok körét és a kezelés módját pontosan deklaráló információkkal kiegészíteni. 2022 második felétől azonban már csak olyan alkalmazások maradnak letölthetők a Play Store-ból, amik rendelkeznek ezzel a kiegészítéssel, illetve amikor nem szegik meg az abban foglaltakat.