A Microsoft a héten bejelentette, hogy elérhetővé tette a Java platformhoz készült fejlesztőkészlet, az OpenJDK egy saját kiadásának első előzetes változatát. A hivatalosan "Microsoft Build of OpenJDK"-nak hívott csomag annyiban különbözik az eredeti OpenJDK-tól, hogy kifejezetten a Microsoft saját platformjaihoz igazított optimalizációkat és javításokat is tartalmaz.

A Java 11-en alapuló csomag ennek ellenére tökéletesen átmegy a hivatalos Java Technology Compatibility Kit (TCK) teszteken, ami azt jelenti, hogy vele helyettesíteni lehet bármilyen más, a TCK-nak szintén megfelelő Java disztribúciót. A csomag szerver és asztali alkalmazásokkal történő használatra egyaránt alkalmas, és a Windows mellett macOS és Linux változatokkal is rendelkezik, és persze a Microsoft Azure szolgáltatásában is telepíthető.

A Microsoft azt tervezi, hogy saját JDK-ja stabil változatba léptetését követően őt fogja megtenni az Azure alapértelmezett Java disztribúciójává, bár a szolgáltatáson persze továbbra is lehet majd más forrásokból származó alternatívákat is használni. A cég azt ígéri, hogy most kiadott OpenJDK-ját legalább 2024-ig támogatni fogja, az idei év végén pedig egy frissített, Java 17-et támogató verziót is kiad majd belőle.