Hétfőn több, mint egy évtizedes technológiai jogvita végére tett pontot az amerikai legfelsőbb bíróság legújabb döntésében, ami egyben jó hírrel szolgált a Google, valamint szinte minden androidos fejlesztő számára. A bírói kar ugyanis az Oracle által a Google ellen a Java kapcsán indított perben kimondta, hogy a keresőóriás jogszerűen használta fel a Sun által kifejlesztett platform programozási felületeit mobilos rendszerében.

Az Oracle még 2010 nyarán - a Sun felvásárlását követően - indított pert a Google-lel szemben, azzal vádolva a céget, hogy az szabadalmait, valamint a szerzői jogot megsértve emelt át kódokat a Java-ból az Androidba. A keresőóriás által lemásolt összesen mintegy 11.500 sornyi kód lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy azok az eredetileg a Java-hoz kidolgozott könyvtárakat és eszközöket használjanak fel androidos programjaik megírása során, ami óriási előnyt jelentett a rendszer szempontjából, és valószínűleg oroszlánrésze volt abban, hogy végül ő került ki győztesen a mobilos rendszerek közül.

A Google ugyanakkor a perben azzal érvelt, hogy a másolás nem volt jogszerűtlen, mert az ilyen interfész jellegű, együttműködést lehetővé kódok felhasználására kivétel formájában engedélyt adnak a szerzői jogi törvények. Hétfőn nyilvánosságra hozott ítéletében a legfelsőbb bíróság 6:2 arányban a Google-nak adott igazat, és megerősítette, hogy a Java API-t átvétele valóban megfelelt az ún. "fair use" feltételeknek.

Ezzel végleg eldőlt, hogy a keresőóriásnak nem kell eltávolítania a Java API-kat az Androidból - függetlenül attól, hogy a cég az utóbbi években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ha erre kényszerülne, az a lehető legkisebb kárral járjon mind számára, mind a rendszerre dolgozó programozók számára. Többek között ezért tette meg platformja elsődleges nyelvévé is a Kotlin-t, amit manapság már valóban többen használnak az Androidra fejlesztéshez, mint a korábban uralkodó Java-t.