A Microsoft a napokban elérhetővé tette lassan három évtizede fejlesztett Extensible Storage Engine (ESE) nevű adatbázismotorja forráskódját. A korábban JET Blue néven is ismert motort - ami már az Windows NT 3.51-ben is ott volt - a mai napig használják a Windows-ok beépített keresőszolgáltatásukban, de az Active Directory és az Exchange kiszolgáló is.

Az ESE esetében egy indexszekvenciált (ISAM) adatbáziskezelőről van szó, aminek eredeti neve ellenére semmi köze nincs a többek között a Microsoft Access-ben is alkalmazott JET Red motorhoz, hanem egy attól teljesen függetlenül kifejlesztett és karbantartott kódbázist képez, amit kifejezetten a kis erőforrásigényű és egyszerű, ugyanakkor rendkívül gyors keresést és adatkezelést igénylő feladatokhoz fejlesztettek ki.

Ugyan az adatbáziskezelő akár terabájtos nagyságú adatmennyiségekkel is elboldogul, elsősorban jóval kisebb, megabájtos nagyságrendű adathalmazok kezelésében tud brillírozni. Cserébe atomstabilnak tekinthető, működése esetében gyakorlatilag kizártak az adatsérülések és az ebből adódó problémák, valamint az extrém lassúvá váló lekérdezések.

A Microsoft az ESE most közzétett kódjából eltávolította a kommenteket, ami nehezítheti azok megértését, de a cég azt ígéri, hogy alapos átvizsgálás után egy későbbi frissítésben elérhetővé fogja azokat is tenni.