Érdekes kutatás eredményeit hozta a napokban nyilvánosságra a programokban automatikusan hibák után kereső VeraCode gyártója. A cég ugyanis közölt egy statisztikát arról, hogy a szoftvere által elvégzett ellenőrzések alapján milyen típusú hibák jellemzik leggyakrabban a különböző nyelvekben írt programokat, illetve az ezekkel dolgozó programozókat.

Ezek szerint a .NET (nyilván elsősorba C#) programok esetében a leggyakoribbak az információszivárgási, kódminőségbeli és az elégtelen adatérvényesítésre visszavezethető problémák - ugyanakkor pl. igen kevés SQL injekciós vagy éppen jelszókezelési probléma érinti őket. Ezzel szemben utóbbi típusú hiba igen gyakori a JavaScript kódokban, ahogy az XSS sebezhetőségek is, a kódminőséggel viszont ott nem szokott probléma lenni.

A leggyakoribb és legritkább hibák az egyes nyelvekben írt programokban a VeraCode szerintA leggyakoribb és legritkább hibák az egyes nyelvekben írt programokban a VeraCode szerint

Nem úgy a Java programoknál, amiknél szintén nagy probléma kódminőség és az információszivárgás is, de a legnagyobb gondot a CRLF-injekciók hordozzák. Ugyanakkor az Oracle platformján ritka az adatérvényesítési probléma, ahogy az XSS támadások és az API-kkal történő visszaélés is.

A VeraCode további, a C#, C++, Java, JavaScript, PHP és Python nyelvű programok leggyakoribb és legritkább hibáival kapcsolatos elemzését az érdeklődők innen elindulva fedezhetik fel.