Az Apple a hét közepén történetének talán legjelentősebb változtatását jelentette be alkalmazásboltja működésében. A vállalat ugyanis közölte, hogy ezek után az eddigi 30% helyett csak 15%-ot fog megtartani az App Store-on keresztül értékesített alkalmazások és alkalmazáson belüli vásárlások után fizetett összegből - tehát végső soron az ár nagyobb részét fogja a fejlesztőknél hagyni.

A változások ugyanakkor csak azokat a fejlesztőket érintik, akik alkalmazásai az elmúlt évben 1 millió dollárt (kb. 304 millió forintot) vagy annál kevesebb bevételt termeltek. Az ennél több bevételt generáló cégek ugyanis továbbra is a megszokott 30%-os jutalékot lesznek kénytelenek az Apple-nél hagyni, amennyiben továbbra is jelen kívánnak az alkalmazásboltban lenni.

Az engedménnyel az Apple nyilvánvalóan az ellene az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is megindult versenyügyi vizsgálatoknak akar elébe menni, amik keretében amúgy jó eséllyel számíthat igen jelentős büntetésekre versenykorlátozó magatartása miatt. A vállalat ugyanakkor az 1 millió dolláros limittel továbbra is keményen betart pl. az Epic Software-nek, ami a közelmúltban többek között pont a 30%-os jutalék miatt perelte be a céget.

Az Apple által most bejelentett változások jövő év január 1-étől lépnek életbe. A vállalat azt követően az alkalmazások által a 2020-as évben termelt bevételek alapján dönt a jutalék mértéke felől, addig azonban továbbra is egységesen 30%-ot vesz majd le azok árából és befizetéseiből.