Az Nvidia hétfőn jelentette be Jetson miniszámítógép-családja legújabb tagjának kiadását. Az új Jetson Nano 2GB - a sorozat előző tagjaival szemben, amik jóval erősebbek, de emiatt sokkal drágábbak is voltak - gyakorlatilag minden sajátosságát tekintve konkurense a műfaj legelterjedtebb termékeinek, köztük a Raspberry Pi-knek is, amikhez nagyon hasonló paraméterekkel érkezik.

Így például az Nvidia új minigépének lelkét egy 1.43 GHz-en pörgő, négymagos Arm A57 lapka képezi, ami mellé 2 GB LPDDR4 memória, valamint Gigabit Ethernet és 802.11e Wi-Fi csatoló, HDMI kimenet és összesen négy darab, részben USB 3.0, részben két különböző formátumú USB 2.0 csatlakozó is felkerült. A videókimenetről a cég saját 128-magos Maxwell chipje gondoskodik, ami a Pi-hez hasonlóan akár két 4K-s kijelzőt is tud egyszerre kezelni.

Nvidia Jetson Nano 2GBNvidia Jetson Nano 2GB

Bővítéshez szintén egy, a Raspberry Pi-ékhez nagyon hasonló, 40-tűs csatlakozósort kínál, ami GPIO mellett I2C, I2S, SPI és UART kommunikációra is felhasználható. Ezen kívül persze a szokásos SD-kártyafoglalat is megvan, amibe az állandó háttértárnak használt SD kártyát lehet helyezni, egy MIPI CSI-2 csatlakozón át pedig a kamerák közvetlen illesztése is helyből megoldott a 100x80x29 mm-es alaplapon.

Nvidia Jetson Nano 2GBNvidia Jetson Nano 2GB

Az egyetlen lényeges eltérés, hogy bár a Jetson Nano is Linux-alapú rendszert futtat, rá szoftvereket ugyanakkor kizárólag az Nvidia saját, Jetpack nevű SDK-jával lehet fejleszteni. Ez utóbbi megegyezik az Nvidia korábbi, jóval erősebb és drágább Jetson termékeihez használt készlettel, ami egyben azt is jelenti, hogy a kódok ezek a platformok között megoszthatók, sőt, hordozhatók is lehetnek.

Az Nvidia új Jetson Nano 2GB miniszámítógépét egyelőre csak előrendelni lehet, 60 dolláros (18 ezer forintos) áron. Az egységek kiszállítását az Nvidia október végétől kezdődően ígéri.

Nvidia Jetson Nano 2GB