Az Oracle a héten megrendezett Developer Live fejlesztői konferenciáján hivatalosan is bejelentette Java platformja, illetve nyelve legújabb verziójának általánosan elérhetővé válását. A Java 15 több mint egy tucatnyi újdonságot hoz, de ennek ellenére vélhetően a fejlesztők nem fognak hanyatt homlok rohanni átváltani rá alkalmazásaikban.

Ennek oka, hogy az új verzió az Oracle által még két évvel ezelőtt, a Java 10 kiadásával bevezetett féléves kiadási ciklus egy újabb terméke, amit eleve meglehetősen rövidéletűnek szán a cég. Ennek megfelelően már jövő tavasszal váltani fogja őt a Java 16, amivel együtt a Java 15 támogatása is meg fog szűnni, az akkor megjelenő új kiadás javára.

Aki mégis rászánja magát a Java 15-re váltásra vagy azzal történő kísérletezésre, az egy kibővített, immár mintaillesztést is támogató instanceof szerkezetnek, az új ZGC szemétgyűjtőnek, valamint a hosszabb sztringliterálisok a kódba fűzését egyszerűsítő szövegblokkoknak örülhet majd benne. Ezen kívül az új verzióban ott van a teljes értékű osztályoknál hatékonyabbnak és fürgébbnek szánt rekord típusú szerkezetek kísérleti jellegű, valamint az öröklést és láthatóságot szabályozó rejtett és lepecsételt osztályok támogatása is.

A Java 15 fejlesztéseiről az érdeklődők részletesen itt tudnak olvasni.