Az Android következő, jelenleg csak előzetes kiadásban kipróbálható verziója nem csak a benne megjelenő új funkciókat kiaknázó alkalmazások számára hoz majd előrelépést, de azokban is, amik ezeket nem veszik igénybe. Az Android 11 alatt futó programok ugyanis kevésbé lesznek majd bugosak, és kevesebb kihasználható biztonsági rést tartalmazhatnak majd, a rendszerben bevezetésre kerülő továbbfejlesztett memóriakezelőnek köszönhetően.

Ennek részleteit a Google a hét közepén egy blogposztban mutatta be, amiből kiderül, hogy az új memóriakezelő számos fejlesztéssel segíti majd a bugok kigyomlálását, vagy legalábbis kihasználásának megakadályozását. Ezek közül első helyen az újonnan lefoglalt memóriaterületek, valamint a veremkeretek inicializálását emeli ki, ami nem csak számos, szinte reprodukálhatatlan bugot fog megszüntetni, de alapvetően akadályozza majd meg az inicializálatlan változók területeinek manipulálásán alapuló támadások kivitelezését is az alkalmazások ellen.

Egy másik újdonságot a Scudo nevű memóriaallokátor fogja képezni, ami automatikusan képes lesz számos tipikus memóriakezelési hibát azonosítani. Ezek között van ugyanannak a területnek többször történő felszabadítási kísérlete (double free), vagy a le sem foglalt területek felszabadítása, valamint a heap-en lefoglalt túlírása (buffer overflow) és a felszabadítás utáni elérése (use-after-free) is.

Ezen kívül a Google számos alapkönyvtárat (köztük a fontokat és az ui-t kezelő kódok egy részét, valamint az NFC könyvtárat is) plusz határellenőrzésekkel bővített ki, de a hálózati daemon, a DNS feloldó és az alapvető JavaScript-könyvtárak is plusz biztonsági kódokat kaptak.