A GitHub a hét elején bejelentette, hogy egy olyan új eszközt tett elérhetővé felhasználói számára, aminek köszönhetően azok még az eddigieknél is gyorsabban és egyszerűbben fedezhetik fel a programjaikban ejtett - sőt, ejteni tervezett - bugokat. Az új Super Linter ugyanis teljesen automatikusan képes a legkülönbözőbb nyelven íródott és frissen feltöltött kódokat tipikus hibák után ellenőrizni - ha pedig talál ilyent, akkor arra azonnal a fejlesztők figyelmét felhívni.

Bár az ezt a feladatot ellátó linterek már régóta ismertek a tapasztaltabb fejlesztők számára, és magán a GitHub-on is lehetőség volt már a frissen felvitt kódok ellenőrzésére, a Super Linter mégis nagy előrelépést jelent ezen a téren. Az ugyanis egyetlen csomagba fogja össze számos nyelv ilyen linter eszközét, valamint azt a kódot is, ami ahhoz szükséges, hogy a GitHub - Actions szolgáltatásán keresztül - ezeket automatikusan átfuttassa minden, újonnan felvitt pull request-en, illetve commit-on.

A Super Linter a szigorú értelemben vett bugok mellett a kódok írása közben ejtett stílushibák és a formázás egységesítésében is tud segíteni. A szabályokat természetesen teljesen a projekt igényeire lehet szabni, ahogy az ellenőrzések körét és azt is, hogy egyáltalán milyen nyelven íródott kódokat vizsgáljon át a linter. Utóbbiak között egyébként a szigorú értelemben vett programozási nyelvek között ott vannak olyan leírónyelvek, mint az XML, a CSS vagy a JSON is.

A GitHub új eszköze jelenleg 20 nyelvet támogat, de ezek köre a készítők ígérete szerint a jövőben bővítésre kerül majd. A Super Linter működéséről tovább részleteket itt lehet olvasni.