A Google csütörtökön két jelentős változtatást jelentett be azokkal a szabályokkal kapcsolatban, amiknek minden, a cég androidos áruházába bekerülő alkalmazásnak meg kell felelnie. Az új szabályok értelmében tilos lesz az app-oknak a háttérben gyűjteniük a pozícióadatokat, valamint sunyi módon előfizetésre rávenniük a felhasználókat.

Előbbi megszorítás alól azok az alkalmazások, amik esetében nagyon indokolt ez az adatgyűjtés, felmentést kaphatnak majd. Ehhez ugyanakkor át kell esniük egy vizsgálati, illetve elfogadási folyamaton, aminek részeként pontosan meg kell indokolniuk a fejlesztőknek, hogy miért is van szükségük a helyzetadatok gyűjtésére a háttérben (is), illetve azokat mire használják fel alkalmazásaikban.

Ezzel szemben az alkalmazáson belüli előfizetésekkel kapcsolatban a változás csak annyi, hogy pontosan tudatni kell a felhasználóval, hogy az előfizetést mikortól, milyen rendszerességgel és milyen költségek mellett lép majd életbe - és ezeket közvetlenül az előfizetést jóváhagyó gomb mellett, illetve képernyőn kell megjeleníteni. Tehát a jövőben nem lehet elrejteni az "apróbetűs szövegbe" azt, hogy az alkalmazás pár nap múlva csilliárd dollárt fog elkezdeni a felhasználó számlájáról levonni.

A már jelenleg is a Play Store-ban található alkalmazások fejlesztőinek novemberig van idejük arra, hogy az új szabályoknak megfelelővé tegyék programjaikat, új app-ok azonban már augusztustól kezdődően is csak akkor kerülhetnek be az áruházba, ha teljesítik a feltételeket.