Bár már az elmúlt években is évente több ezer, főként 21 és 45 év közötti életkorú, különböző szakmai háttérrel rendelkező diák kezdhetett új karriert programozóként egy általában fél éves képzés után, a jövőben ennél akár egy nagyságrenddel többen léphetnek be majd a fejlesztői piacra ilyen módon, a kormány által a héten bejelentett gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően.

Legalábbis ezt állítja a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters, ami várakozásai szerint az új akciótervnek köszönhetően akár az eddiginél akár tízszer többen is választhatják majd ezt a fajta képzési, illetve átképzési formát azok közül, akik eddig a válság által kedvezőtlenül érintett szektorokban dolgoztak.

A programozói pálya azért is lehet vonzó az eddig más területen tevékenykedők számára, mert a cég állítása szerint ezen képzések tandíjának 95 százalékát vissza nem térítendő formában biztosíthatja majd az állam, a képzés idejére pedig kamatmentes felnőttképzési diákhitelt is folyósíthat. Így, az államilag támogatás mellett sokkal kedvezőbb körülmények között lehet majd IT szakemberré válni, mint eddig.

Az iskola szerint ráadásul számos szektorban csak most kezdik majd el felismerni az IT szerepét, így a jövőben még tovább nőhet majd a munkaerő-piaci igény ezekre a szakemberekre. Szerintük a szoftverek az olyan, eddig ettől távolinak tűnő területeket is elkezdik majd megreformálni és hatékonyabbá tenni, mint a mezőgazdaság vagy a politika, ahol is még nagyobb szerep juthat majd a szoftvereknek és az azokat készítő programozóknak is.