A héten lett kerek 15 éve annak, hogy Linus Torvalds, a Linux fejlesztésének vezetője bejelentette a Git verziókövető létrehozását. A szoftvert Torvalds eredetileg kifejezetten a nyílt rendszermag forrásának menedzselésére alkotta meg, mára viszont gyakorlatilag a legnépszerűbb ilyen típusú megoldássá vált a fejlesztők körében.

Torvalds azért kényszerült a program létrehozására, mert a Linux forrásának kezelésére addig használt BitKeeper nevű verziókövető gyártója bejelentette: a továbbiakban nem biztosítja a szoftver addig ingyenes használatát a nyílt forrású projektek számára, az addig elérhető alternatívák pedig nem nyerték el a tetszését. Ezért döntött egy saját verziókezelő létrehozása mellett, aminek a "Git" nevet adta.

Arra, hogy miért ezt a nevet választotta, Torvalds az idők során több magyarázatot is adott. Ezek szerint egyszerűen csak folytatta a hagyományt, ami szerint szoftvereit saját magáról nevezi el (ahogy a Linux esetében is tette), és mivel a "git" a brit szlengben egy kellemetlen személyt jelent, ő pedig az, ezért nevezte el ennek. Némileg logikusabbnak tűnik egy másik magyarázat, ami szerint egyszerűen ez csak egy jól kiejthető, és a Linux-ban, illetve nyílt forrású rendszerekben még nem használt hárombetűs szó volt, ami így egyértelműen azonosíthatóvá, egyben ugyanakkor könnyen használhatóvá tette a programot a parancssorból.

A Git 1.0-es kiadása fél évvel bejelentése után, 2005 decemberében került kiadásra, az elkövetkező évtized során pedig rendkívül népszerűvé vált, leváltva sok versenytársát - köztük a CVS-t, az SVN-t, de még a VSS-t is - sok helyen. Rá alapozva indult el a GitHub, a ma legnépszerűbb és legismertebb online kódtár és verziókövető rendszer is, ami végül tavalyelőtt a Microsoft birtokába került.