A Microsoft a napokban bejelentette, hogy elkészült és elérhetővé tette egy új, online Basic fejlesztői környezet első stabil kiadását. A Small Basic Online 1.0 a cég szerint 7-től egészen 107 éves korig mindenki számára ajánlható, aki szeretne a programozás alapjaival megismerkedni.

Ez egészen hihető annak tükrében, hogy a nyelv mindösszesen csak 14 kulcsszóval dolgozik, a most megjelent online változatnak köszönhetően pedig még telepíteni sem szükséges. Mindezen egyszerűsége ellenére a nyelv igen sokféle program írására ad lehetőség, ugyanis a billentyűzetről történő bevitel és a szöveges kimenet mellett képes nagyfelbontású grafikára, sőt, hangkeltésre, de még hálózati kommunikációra (fájlok, weboldal letöltésére) is.

A Small Basic Online rendkívül egyszerűvé teszi a programozást a kezdők számáraA Small Basic Online rendkívül egyszerűvé teszi a programozást a kezdők számára

Ezen funkciói egy kevesebb, mint két tucatnyi osztályból, illetve objektumokból álló könyvtáron át érthetők el. Ebből eredően gyakorlatilag objektumorientáltan teszi lehetővé a programozást, bár a saját osztályok definiálásának lehetősége, valamint az ezzel összefüggő koncepciók (mint pl. öröklés) teljesen hiányoznak belőle. A nyelv alapját egyébként a .NET képezi, így a hívások végső soron utóbbira kerülnek leképezésre.

A Small Basic Online 1.0-t az érdeklődők itt találják meg. Bár az online IDE képes a helyi háttértárra lementeni, illetve onnan betölteni is a forrásokat, akik komolyabban akar nekiállni dolgozni a nyelvvel, annak javasolt a fejlesztőkörnyezet egy lokálisan futtatható változatának letöltése.