Meglepő végkifejletbe torkollott az, a közelmúltban a kínai propagandagépezet világszerte szétkürtölt hír, ami szerint egy helyi egyetemi kutató egy teljesen új programozási nyelvet dolgozott ki. A szépreményű nyelvről ugyanis a napokban kiderült, hogy szinte semmi eredeti nincs benne - az ugyanis valójában a Python egy egyszerű forkja.

A kínai népi hős után Mulan-nak elnevezett nyelvről ráadásul eredetileg azt híresztelték, hogy azt kifejezetten a modern mesterséges intelligencia és IoT fejlesztésekhez tervezték. A lelepleződés után azonban kiderült, hogy bár elméletileg ezekre is használható lehet, de valójában leginkább csak a programozás alapjainak az általános és középiskolás diákok számára történő megtanításban számíthat majd jelentős sikerekre.

A fejleményeket követően a nyelvet "kifejlesztő" kínai kutató elnézést kért amiért kicsit "túlzott" a nyelv képességeire és saját hozzájárulásának mértékére vonatkozó kijelentéseiben. Ennek ellenére az egyetem ahol dolgozott végül felfüggesztette őt - és nagyon úgy néz ki, hogy meghurcoltatása ezzel még nem ért véget.

A mostani egyébként nem az első eset, hogy a technológiai téren is egyre inkább elismerésre éhes Kínában sikerül valakinek egy már létező technológiát feltalálnia, illetve sajátként feltálalnia.

Pl. 2018-ban egy ottani startup egy "100%-ban Kínában fejlesztett" böngésző kiadását jelentette be, amiről azonban rövid időn belül kiderült, hogy a Google Chromium kódbázisára épül; 2003-ban pedig egy szintén teljesen saját fejlesztésűnek hirdetett processzorról derült ki, hogy az valójában a Motorola egy chipje volt, amiről csak lereszelték a cég logóját.