Az eredetileg a kódok a böngészőbe történő betöltése és futtatása gyorsításának céljával létrehozott WebAssembly (WA) a jelek szerint jelentősen túlnő majd eredeti célján. Legalábbis akkor biztosan, ha az Intel-en, a Mozilla-n, és a Red Hat-en, valamint a Fastly-n múlik, akik a hét elején bejelentették, hogy egy új, nyílt forrású alapítványt hoztak létre ennek a célnak az elősegítése végett.

A frissen megalapított Bytecode Alliance célja, hogy a WebAssembly-t egy univerzális futtatóplatformmá tegye, ami a böngészőn kívül számos más környezetbe is lehetővé teszi alkalmazások fejlesztését, illetve futtatását. Így hamarosan asztali, mobilos, sőt, szerveroldali vagy akár IoT és beágyazott alkalmazásokat is lehet majd írni a WA felhasználásával, amik számos operációs rendszeren és hardverplatformon is futtathatók lehetnek.

Ennek technológia alapját a Mozilla által már korábban kidolgozott és bejelentett WebAssemby System Interface (WASI) képezi, ami mögött azonban az Intel és a Red Hat, valamint a Fastly (mint felhős szolgáltató) csatlakozása révén azonban immár igen komoly iparági támogatás jelenik így meg. Utóbbi cégek ráadásul biztosítani tudják azt is, hogy a WebAssembly futtatókörnyezetek a felhős-, szerver- és asztali platformokon helyből és gond nélkül elérhetők és használhatók legyenek majd.

A WebAssembly alkalmazások ráadásul számos előnnyel rendelkeznek majd a natív alkalmazásokhoz képest, hiszen működésük szerves részét fogja képezni a modularitás és a biztonságos elválasztás a gazdakörnyezettől (sandboxing) is, amik az utóbbi években az egyik legfontosabb jellemzőkké váltak a vállalati és üzleti alkalmazási környezetekben.