Érdekes, kifejezetten fejlesztőknek szánt játékot adott ki a közelmúltban egy amerikai oktatási intézmény. A Northwestern University KnightLab csapata által kidolgozott SQL Murder History a nyomozós játékok sorát gazdagítja, de különlegessége, hogy realisztikus 3D-s grafika és joystick- vagy egérvezérlés helyett benne szigorúan csak SQL parancsok segítségével lehet játszani.

A játékban ugyanis a felhasználó feladata egy gyilkosság elkövetőjének megtalálása egy soktáblás relációs adatbázisban tárolt információk alapján. Utóbbi az elkövetés helyszínén járt személyek különböző adatait, valamint kihallgatási jegyzőkönyveit tartalmazza, a felderítéssel megbízott nyomozó szerepébe csöppent játékos feladata pedig ezen a - viszonylag nagy méretű - adatbázison a megfelelő SQL lekérdezések futtatása az elkövető azonosságának feltárása érdekében.

A játék első lépése maga az adatbázis-séma és az abban tárolt információk felderítése, ami után jöhet annak kitalálása, hogy ezek alapján miként és hogyan is lehetne az elkövetőt azonosítani. A végső lépés természetesen a gyilkost beazonosító SQL parancs megírása, és így az elkövető leleplezése.

A játékot gyakorlatilag bármilyen népszerű platformon lehet játszani, hiszen az egész csak egy SQLite formátumú adatbázis, amit - illetve amihez az adatbáziskezelőt, ha esetleg nem rendelkeznének vele - az érdeklődők innen tudnak letölteni.