A Microsoft a múlt hét végén bejelentette, hogy a napokban hivatalosan is aláírt egy együttműködési megállapodást az Oracle-lel egy első hallásra meglepő dolog ügyében. A szerződés értelmében ugyanis mostantól a Microsoft is aktívan részt fog venni a Java fejlesztésében az OpenJDK projekt részeként.

Redmond a projekthez csatlakozást azzal indokolta, hogy több üzletágában is komolyan építenek a Java-ra, az Azure-ban pedig Java futtatókörnyezeteket is kínálnak ügyfeleik számára; valamint, hogy a Java-ban egy rendkívül értékes eszközt kaptak, most pedig maguk is szeretnének ezért cserébe visszaadni valamit a platformnak.

A Microsoft elmondása szerint fejlesztői eleinte csak kisebb hibajavításokon dolgoznak majd, és próbálnak majd beletanulni az OpenJDK közösségben történő részvételbe. Ugyanakkor a megfogalmazás azt implikálja, hogy Redmond később komolyabb szerepre vágyik majd a Java fejlődésének irányításában.

A mostani egyébként nem az első alkalom, hogy a Microsoft és a Java útjai találkoznak. A cég ugyanis 1996-ban Internet Explorer 3 böngészője részeként elérhetővé tett egy saját Java virtuális gép implementációt is, ami akkora több díjat is elnyert.

Ugyanakkor az a VM nem volt teljesen kompatibilis az eredeti, Sun-féle Java-val, ami miatt utóbbi beperelte a Microsoftot, aki végül 2001-ben leállította saját implementációja fejlesztését, az IE későbbi változataiban pedig megszüntette annak támogatását is.