A World Wide Web Consortium (W3C) honlapján kedden tudatta a világgal, hogy történetének újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett. A webes szabványokat kidolgozó, illetve publikáló szervezetet ugyanis kereken 25 évvel korábban, 1994 október 1-én született meg.

A W3C-t a világméretű hálózat korábbi feltalálója, Tim-Berners Lee hívta életre azzal a céllal, hogy így biztosítsa a web további növekedését és koordinálja a fejlesztését - méghozzá üzleti érdekektől nagyrészt független, nyílt módon.

A szervezetnek úgy tűnik, hogy az elmúlt negyed évszázad során nagyjából sikerült is ezt a feladatot ellátnia, bár működését időközben egyes pontokon többször is kritizálták - sőt, volt olyan időszak is történetében, amikor átmenetileg komoly törés jött létre a web legbefolyásosabb működtetői és közte.

Ennek ellenére máig a W3C számít a web fejlődését legjobban meghatározó, de facto szabványügyi szervezetnek, ami folyamatosan publikálja az újabb és újabb fejlesztéseket leíró tervezeteket és szabványokat. Ezeken a konzorcium keretein belül jelenleg 30 különböző munkacsoport dolgozik, amik munkájában világszerte mintegy 11.000 fejlesztő vesz részt valamilyen módon.