Az Intel a napokban jelentette be, hogy egy a C++ alapjain nyugvó, de kifejezetten az erősen párhuzamos szoftverek írására szánt új programozási nyelvet fejlesztett ki. A cég által Data Parallel C++-nak (DPC++) hívott nyelv az általános célú C++ és az OpenCL-programozásban használt SYLC elemeit vegyítve egyszerűsíti a számításigényes kódok készítését a programozók számára.

Az Intel az új programozási nyelvet nem önálló használatra, hanem szintén új One API-nak elkeresztelt platformja részeként történő alkalmazásra szánja. Utóbbi egy olyan programozási modellt vezet be a cég chipjein, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a különböző hardveresen gyorsított számítási feladatokat egyetlen egységes modellben ábrázolják, illetve futtassák.

Az egyetlen feldolgozási sorba összefogott feladatokat a One API automatikusan képes lesz szétosztani a különböző, az adott feladatokat legoptimálisabban elvégezni képes, illetve éppen szabad kapacitással rendelkező hardverekre, ezáltal maximalizálva a rendelkezésre álló számítási teljesítmény kihasználását. Ugyanakkor az API lehetőséget fog adni a fejlesztőknek arra is, hogy ők maguk specifikusan célozzanak meg bizonyos gyorsítóhardverek, és kvázi direkt azokra írják meg a részeredményeket szolgáltató kódjaikat.

A One API-t az Intel teljes egészében az idei év vége felé tervezi majd leleplezni, és ekkor lesz várható a DPC++ első nyilvános kiadásának elérhetővé válása is.