Azok a fejlesztők, akik újonnan kezdenek majd el Androidra dolgozni, a platformra régebb dolgozó társaiknál több kényelmetlenségre számíthatnak majd a jövőben alkalmazásaik feltöltésekor. A Google ugyanis őket és programjaikat sokkal alaposabb ellenőrzésnek fogja alávetni, az app-okat nagyobb valószínűséggel fogja javításra visszadobni, és csak később fogja őket publikálni Play Áruházában.

Az új fejlesztők számára kellemetlen változásokat a keresőóriás a napokban jelentette be Android-fejlesztői blogjában, a lépéseket biztonsági megfontolásokkal indokolva. A cég szerint ugyanis bár a fejlesztők legtöbbje (99%-a) nem él vissza a lehetőségekkel, rosszindulatú programok a maradék 1% általi becsempészését csak egy kibővített, napokig tartó ellenőrzéssel tudják biztosítani.

Mindezek az intézkedések az új fejlesztőket sújtják elsődlegesen - ugyanis a régebb óta a platformra dolgozó társaik, akiknek már vannak alkalmazásaik a Play Áruházban, csak egy gyorsabb ellenőrzésre számíthatnak, mielőtt appjaik letölthetővé válhatnának.

Ennek oka az, hogy a Google szerint azok, akiknek már vannak programjaik az online áruházban, kisebb eséllyel töltenek fel rosszindulatú programokat - így esetükben a cég alapból csak a megszokott, felületesebb ellenőrzéseket fogja elvégezni a programok publikálása előtt.