A Stack Overflow a héten frissítette szokásos éves Developer Survey kutatásának eredményeit, amiben azt próbálja felmérni, hogy az oldal felhasználói milyen programozási nyelveket, eszközöket és platformokat használnak, szeretnek vagy éppen utálnak leginkább. A listákban a tavalyiakhoz képest igazán jelentős átalakulásról nem lehet beszélni - bár azért vannak érdekes fejlemények.

A programozási, szkriptelési és jelölőnyelvek népszerűségi listáját továbbra is toronymagasan a JavaScript vezeti, amit a HTML/CSS és az SQL követnek a dobogós helyeken. Ugyanakkor mindegyikük népszerűsége visszaesett pár százalékot a tavalyihoz képest a profi fejlesztők körében.

A legnépszerűbb programozási nyelvek a profi fejlesztők körébenA legnépszerűbb programozási nyelvek a profi fejlesztők körében

Nem úgy a Python, ami tavaly még csak a 7. volt ezen a listán, idén azonban már 4. helyre küzdötte fel magát, út közben maga mögé utasítva a Java-t és a bash-t is, amik népszerűsége szintén csökken egy keveset. De ugyanígy jártak a lista további helyein a C#, a PHP, valamint a C++ és a C is, amiket a jelek szerint már kevesebben használnak, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a TypeScript a Python-hoz hasonlóan jelentőset ugrott előre a listán: a tavalyi 12. helyről a 9. helyre jött fel, beelőzve a C++-t és a C-t is útközben.

A keretrendszerek között atomstabilan - tizedesre változatlan részesedéssel - őrzi első helyét a Node.js, de meglepetésként idén második helyre már a .NET futott be, aminek másfélszeresére sikerült növelnie népszerűségét a tavalyihoz képest, vélhetően a .NET Core-nak köszönhetően. Ezek után a Pandas, a Unity, majd a React Native jönnek, amiket egy szintén egy meglepetéshajrázó, az AI-s fejlesztésekben használt TensorFlow követnek.

A legnépszerűbb adatbáziskezelők a profik közöttA legnépszerűbb adatbáziskezelők a profik között

Adatbáziskezelőknél továbbra is messze a MySQL a legnépszerűbb, a második és harmadik helyen azonban csere történt. A Microsoft SQL ugyanis rengeteget vesztett egy év alatt népszerűségéből, és így harmadik pozícióban csúszott le, míg helyére a tavalyi harmadik PostgreSQL jött fel. Negyediknek az SQLite futott be, ami másfélszeresére növelte népszerűségét egy év alatt, utána pedig a MongoDB, a Redis és a MariaDB jön, amik mind beelőzik az Oracle-t, a Firebase-t, valamint a Cassandra-t és a Couchbase-t is.

A fejlesztők által használt platformok között a tavalyihoz hasonlóan a Linux a legnépszerűbb, viszont míg tavaly jóval a Windows előtt volt, mostanra utóbbi már majdnem teljesen beérte őt. Őket a Docker, az AWS, majd az Android és a macOS követi. Érdekesség, hogy a későbbi helyeken mostanra az iOS-t már a Raspberry Pi is lenyomta, az Azure és a Google Cloud Platform pedig közvetlenül az előtt áll, hogy szintén maga mögé utasítsa az almás rendszert.

Nagyot estek vissza a mobilos platformok, de jönnek fel a felhősökNagyot estek vissza a mobilos platformok, de jönnek fel a felhősök

A programozók közül a felmérés szerint legtöbben a Rust-ot, a Pythont és a TypeScript-et imádják, de a Kotlin-t, a WebAssembly-t, a Swift-et, valamint a Clojure-t is sokan szeretik. Ezzel szemben az utált nyelvek listáját a VBA, az Objective-C és az Assembly vezetik, de rengetegen gyűlölik a C-t, a PHP-t, valamint a C++-t és a Java-t is.

A teljes Stack Overflow Developer Survey 2019-t itt lehet elolvasni.