Az új, mesterséges intelligenciára épülő feladatok megoldásához lehet, hogy egy új programozási nyelvet lenne érdemes kidolgozni, amiben az eddigieknél hatékonyabban lehet ilyen jellegű megoldásokat kidolgozni - véli a Facebook AI részlegének vezetője. Yann LeCun szerint ráadásul ők, sőt, a Google és néhány másik nagy cég már dolgozik is ezeken - bár az még kérdéses, hogy mi lesz ezek jövője.

A Facebook vezető fejlesztője szerint ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a közösség elfogadja -e majd ezeket az új nyelveket. Jelenleg a Python számít a szóban forgó szakterület legnépszerűbb eszközének, és nem kizárt, hogy a mesterséges intelligenciákat fejlesztő programozók legnagyobb része továbbra is inkább abban dolgozik majd tovább, az új nyelvek esetleges megjelenését követően is.

LeCun véleménye szerint ugyanakkor ebben és abban, hogy az AI, mint kutatási és alkalmazási terület merre fejlődik tovább, meghatározó szerepe lesz a jövőben piacra kerülő hardvereknek is. Jelenleg szerinte utóbbiakat nem kifejezetten a gépi tanulási feladatokhoz tervezik, amik miatt azok kevésbé hatékonyan futnak rajtuk, mint lehetne.

A Facebook AI részlegének vezetője egyébként úgy látja, hogy a mesterséges intelligenciák jövőjének kulcsa azok öntanítási képességében rejlik. Szerinte ha ezen a területen sikerül majd áttörést elérni, és olyan gépeket építeni, amik önállóan is képesek lesznek a körülöttük lévő világból tapasztalati úton tudást gyűjteni, akkor végre talán létrejöhetnek majd valóban értelmes mesterséges intelligenciák is.