A Ubisoft és a Mozilla kedden jelentették be, hogy kidolgoztak egy olyan mesterséges intelligenciát, ami drasztikus mértékben csökkentheti a programokat sújtó hibák számát. A Clever-Commit-nak elnevezett AI ugyanis szól a fejlesztőknek ha azok valami olyan módosítást terveznek bevezetni a kódbázisba, ami hibát okozhat - így a bugok már eleve bele sem kerülnek a programokba.

A szoftver gépi tanulási algoritmusok segítségével, a korábbi módosítások alapján tanulja meg a tipikus fejlesztői hibákat és felismerésüket, és azonnal szó, amint hasonló, valószínűleg bugos kód felvitelét látja a kódbázisba. A Clever-Code a hírek szerint a C++ mellett a Rust és a JavaScript nyelveken készülő programok esetében is a fejlesztők segítségére tud sietni.

Az új fejlesztői intelligenciát a Ubisoft már tavaly óta használja játékai fejlesztésében, míg a Mozilla a Firefox fejlesztésének sebességén és minőségét javít vele. Utóbbi szerint a rendszer annyira hatékony, hogy minden 5 bugból 3-at vagy 4-et már azelőtt megfog, hogy egyáltalán az felvitelre kerülne a böngésző kódbázisába.

A két cég ugyanakkor a bejelentés szerint nem tervezi az eszköz kódjának megnyitását - csak nyilván gondolták, hogy eldicsekednek vele.