A Raspberry hétfőn egy újabb bővítését jelentette be jól ismert Pi sorozatának, amit ezúttal ismét egy kifejezetten számítási célokra szánt változattal gazdagodott. Az új Raspberry Pi Compute Module 3+ (CM3+) a hagyományos Raspberry Pi 3+ képességeit zsúfolja bele egy, a memóriamodulok által is használt szlotba illeszthető - ráadásul olcsóbb - modulba.

Az új termék lelkét az eredeti 3A+ és 3B+ modulokon is bevetett 64-bites, Cortex A53 architektúrára épülő Broadcom BCM2837B0 adja, ami itt azonban - hőelvezetési okok miatt - csak 1.2 GHz-en pörög. A lapon mellette 1 GB LPDDR2 SDRAM és kiszereléstől függően 8, 16 vagy 32 GB eMMC flash háttértár található meg - sőt, kapható egy szuperolcsó, háttértár nélküli "Lite" kiadás is belőle.

Raspberry Pi Compute Module 3+Raspberry Pi Compute Module 3+

Portokból egy HDMI, egy 3.5mm-es analóg jack, valamint egy USB 2.0 kapu és egy kamera-, illetve kijelzőinterfész is megtalálható rajta a megszokott 40-tűs GPIO csatlakozósor mellett. Ugyanakkor vezeték nélkül is tud kommunikálni, méghozzá akár kétsávos 802.11b/g/n/ac Wi-Fi-n keresztül is, de a Bluetooth-ból is a 4.2-es verziót is ismeri, beleértve a Low Energy változatot is.

Raspberry Pi Compute Module 3+Raspberry Pi Compute Module 3+

A számítási modul elég erős akár 1080p felbontású, 30 FPS-es videófolyamok valós időben történő H.264-re tömörítésére is, bár ezen kívül nyilván számtalan más számításigényes feladatra is lehet használni, tipikusan számos ilyen szlotot, illetve CM3+-t egymást zsúfoló gépben. Működési körülményeit tekintve nem finnyás az alig 9 grammos modul: -20 foktól ugyanis plusz 70 fokig gond nélkül tud működni.

Az új Raspberry Pi Computer Module 3+-t a flash háttértár méretétől függően 7200 és 11500 forint közötti áron lehet megvenni.