A Google és a MIT munkatársai a napokban jelentették be, hogy elérhetővé tették elsősorban gyerekeknek szánt programozási nyelvük, illetve környezetük legújabb kiadását. A Scratch 3.0 nem csak a Flash kényszerű örökségétől szabadul meg, de jelentősen kibővíti a platform lehetőségeit, és még egyszerűbbé teszi programok készítését a gyerekek számára, és még több lehetőséget ad a kezükben elképzeléseik megvalósításához.

Az új Scratch az "extension"-ök koncepciójának bevezetésével lehetővé teszi a nyelv bővítését és hozzákapcsolását más platformokhoz is. Ennek köszönhetően az új verzióban pl. már lehetőség lesz a vizuális módon megalkotott programokkal robotikai készletekből (pl. LEGO) épített szerkezetek vezérlésére is, de gyakorlatilag bármi más is hozzáilleszthető lesz harmadik felek által a megfelelő bővítés elkészítésével.

A Scratch 3.0 nem csak egyszerűbben kezelhető, de új lehetőségeket is nyit a gyerekek számáraA Scratch 3.0 nem csak egyszerűbben kezelhető, de új lehetőségeket is nyit a gyerekek számára

Ugyanakkor az eszköz már önmagában is jóval több lehetőségeket biztosít a gyerekek számára elődeinél: bővültek ugyanis az animációs lehetőségek, illetve mostantól már hanghatásokat is lehet szerkeszteni és programozni az aprócska alkalmazásokba. Ezen kívül a készítők a korábbi tapasztalatok alapján átdolgozták az IDE működését is, amiben a programok működése így még könnyebben lesz érthető a kis felhasználók számára is.

A Scratch 3.0 továbbra is teljesen ingyenesen érhető el és használható, közvetlenül böngészőből a projekt honlapján.