A Stack Overflow a napokban jelentette be, hogy frissítette fizetési kalkulátorát, aminek segítségével a fejlesztők és a munkaadók egyaránt megtudhatják, hogy mik az informatikusak tipikus javadalmazásai különböző munkakörökben és régiókban. A cég által begyűjtött adatok szerint a legtöbb fejlesztő 937 ezer és 2 millió forintnak megfelelő összeget keres havonta - bár az, hogy konkrétan mennyit, erősen függ a konkrét munkakörtől, a tapasztalattól, valamint a földrajzi helyzettől is.

Általánosságban elmondható, hogy az adatok szerint a "DevOps specialisták", a Full-stack fejlesztők, valamint az adatmérnökök és a backend fejlesztők keresnek a legjobban, akiket a beágyazott, asztali és mobilos szoftvereket fejlesztők követnek. A legkevesebbet a front-end fejlesztők, a designerek és a játékprogramozók viszik haza, akik sokszor még a tesztereknél és adatbázis-adminisztártoroknál is alacsonyabb fizetést kapnak.

A tapasztalati évek és a földrajzi helyzet hatása az átlagos fizetés alakulásáraA tapasztalati évek és a földrajzi helyzet hatása az átlagos fizetés alakulására

Ugyanakkor itt sem mindegy, hogy ki hol dolgozik: a SO adatai szerint ugyanis pl. az igazi nagyvárosokban (mint pl. Londonban vagy San Francisco-ban) akár 20%-kal is több pénzt kérhetnek azonos munkáért a fejlesztők, mint az ország más régióiban. Szintén komolyan befolyásolja a fizetési szintet a tapasztalati szint is: a 10 éves gyakorlattal rendelkezők ugyanis közel másfélszer, a 25 éves múlttal rendelkező fejlesztők pedig akár majdnem kétszer annyit is kereshetnek, mint junior társaik.

A legjobban és a legrosszabb fizető fejlesztői munkakörök listája az egyes régiókbanA legjobban és a legrosszabb fizető fejlesztői munkakörök listája az egyes régiókban

A Stack Overflow adatairól nem állítja, hogy reprezentatívak, és azok legnagyobb részt csak nyugat-európai és észak-amerikai országokra vonatkoznak - bár idén szerepelnek már benne néhány kelet-európai ország, valamint India, Brazília és Ausztrália területéről gyűjtött adatkészletek is.