A Raspberry alapítvány a napokban új verziót adott ki jól ismert miniszámítógépeihez igazított Linux-disztribúciójából, a Raspbian-ból, ami ezúttal egy rendkívül fontos fejlesztéssel érkezik. Az új kiadásban ugyanis már megtalálhatók egy, kifejezetten a minigépes platformhoz szánt alkalmazásbolt kezdeményei is.

Bár a Raspberry hivatalosan nem "App Store", hanem "Recommended Software" címmel jeleníti meg a programot, ami az úgymond ajánlott szoftvereket listázza, elég egyértelmű, hogy itt valójában egy, a Pi ekoszisztémához szánt alkalmazásboltról van szó. Utóbbiban kommunikációs programoktól (levelezők, böngészők) kezdve a fejlesztőeszközökön (IDE-k, fordítók) át egészen az irodai programcsomagokig rengeteg különböző szoftver megtalálható, amikben a közös az, hogy mindannyian futnak az aprócska alaplapra épülő konfigurációkon is.

A "Recommended Software"-t gyakorlatilag egy saját alkalmazásbolt kezdeményének lehet tekintetniA "Recommended Software"-t gyakorlatilag egy saját alkalmazásbolt kezdeményének lehet tekintetni

A Recommended Software jelenleg mindössze csak pár kategóriába sorolja az alkalmazásokat, amik feltelepítése ugyanakkor már most is pofonegyszerű belőle. Ehhez ugyanis csak be kell jelölni a mellettük megjelenő négyzetet, majd végül az OK gombot megnyomni, amit követően - akár más alkalmazásboltok esetében - a megadott programok automatikusan felkúsznak a minigépre.

A most megjelent Raspbian-t egyébként jóval egyszerűbb beüzemelni is egy új telepítési varázslónak köszönhetően, amit ugyanakkor később, parancssorból is el lehet indítani, ha át akarjuk konfigurálni a rendszert.