A Microsoft kedden, idei BUILD konferenciáján végre elérhetővé tette a Visual Studio azon, április elején beígért új kiadását, ami immár az ARM64 architektúrák célzására is képes. Az új környezettel így végre már a 64-bites ARM processzorok minden képességét kiaknázni képes UWP, illetve hagyományos Windows API-ra épülő programokat is lehet készíteni.

Ráadásul a már korábban megírt alkalmazások legtöbbje esetében az új platform támogatásának bevezetése mindössze csak egy újrafordításból áll. Módosításokat csak azok a programok igényelnek, amik valamilyen assembly betétet vagy platformfüggő, harmadik féltől származó könyvtárakat is használnak.

Immár az ARM64 is megtalálható a támogatott célplatformok közöttImmár az ARM64 is megtalálható a támogatott célplatformok között

A Microsoft szerint ráadásul itt nem üres lózungokról van szó, mert pl. a VLC fejlesztőinek sem kellett egyetlen sort sem módosítaniuk nem éppen kicsi és egyszerű kódbázisukon ahhoz, hogy lejátszójukból immár natív ARM64-es binárist generálhassanak. Az egyetlen komoly kivételt a fenti szabályok alól a Windows 8 Metro stílusú alkalmazásai képezik, amiket nem, illetve csak UWP-re konvertálás után lehet ARM64-re is lefordítani.

Az új ARM64 SDK, illetve a 64-bites ARM futtatható állományok generálásának lehetősége már kipróbálható a Visual Studio 15.8-as verziójának előzetes kiadásában, amit innen lehet letölteni.