Az Apple hétfőn egy olyan változást jelentett be mobilos alkalmazásboltja rendjében, aminek a cég újításait nem feltétlenül értékelő fejlesztők jelentős része nem fog örülni. A vállalat ugyanis közölte: kötelező lesz az iOS platformra készült app-okban támogatni mobilos rendszere legújabb verzióját, sőt, az, illetve a legújabb iPhone egy igen megosztó - sokak által egyenesen hülyeségnek gondolt - újítását, a képernyő tetején utóbbiba belenyúló szenzorsziget körüli megjelenítést is támogatni.

Azok az alkalmazások, amik nem teszi ezt, nem kerülhetnek majd be az App Store-ba, sőt, hiába vannak már benne, nem lehet majd frissítéseket közzétenni a továbbiakban hozzájuk. Az új szabályok 2018 júliusától lépnek majd életben, azaz az alkalmazásfejlesztőknek alig két hónapjuk maradt programjaikat az új kötelező érvényű szabályokkal összhangba hozni.

Az iPhone X egyik újítását, a képernyő tetejébe belelógó szenzorszigetet sokan hülyeségnek tartjákAz iPhone X egyik újítását, a képernyő tetejébe belelógó szenzorszigetet sokan hülyeségnek tartják

Az Apple vélhetően azért szabott ilyen kemény és szűk határidőt a változások megvalósítására, mert az egyik oldalon az app-ok legtöbbje egyszerűen eddig magasról tett pl. a szenzorsziget támogatására; másrészt viszont vélhetően a cég nyáron több olyan új iPhone modellt - sőt, esetleg iPad-et is - be tervez mutatni, amik majd szintén rendelkeznek majd ezzel a sajátossággal, és amik viszont a megfelelő alkalmazástámogatás hiányában nyilván kettős - illetve az újítás nevetségességét nyilvánvalóvá tevő - felhasználói élmény nyújtanának.