A GitHub a hét elején külön blogposztban emlékezett meg arról, hogy születésének 10. évfordulójához érkezett el. A gyakorlatilag teljes ismeretlenségből nulla hátszéllel indult platform az elmúlt egy évtized alatt a világ legnagyobb és legismertebb online kódtárává nőtte ki magát.

A GitHub 2007 őszén merült fel az egyik későbbi alapítóban, Tom Preston-Werner-ben, aki egy kifejezetten közösségi jellegű oldalt szeretett volna létrehozni fejlesztők számára, ahol azok bemutathatják és megoszthatják egymás között kódjaikat. Ezt a pár évvel korábban Linus Torvalds által kidolgozott Git verziókezelő alapjain képzelte el megvalósítani, és a munkába bevonta egyik közeli fejlesztő-ismerősét, Chris Wanstrath-ot is. Csapatukhoz később csatlakozott egy harmadik munkatárs, PJ Hyett is.

A GitHub közel fél évnyi fejlesztés után 2008 április 10-én indult el nyilvánosan. Fogadtatását és sikerét jól jellemzi, hogy nem egészen egy évvel később, 2009 februárjában már 46.000-nél is több kódtárat nyitottak rajta, két évvel később, 2010 júliusában pedig már 1 millióit is meghaladta a repository-k száma. 2011 nyarára a GitHub-on a commit-ok száma meghaladta a korábbi két legnépszerűbb online kódtár, a SourceForge és a Google Code kombinált forgalmát is.

A GitHub jelenlegi több mint 20 millió felhasználóval és 57 millió repo-val rendelkezik, amivel a világ legnagyobb kódtárát képezi.