A napokban a StackOverflow is frissítette folyamatosan futó felmérését, amiben az oldalát látogató fejlesztők összetételét kutatja, valamint véleményüket kéri ki az általuk használt, szeretett és gyűlölt technológiákról. A programozási nyelvek kategóriában - idén zsinórban immár hatodik éve - messze a JavaScript, a HTML és a CSS végeztek, mint a legtöbb fejlesztő által használt programozási nyelvek; bár kiderült az is, hogy a programozók egy része mással szívesebben dolgozna, ha rajta állna.

A "webes szentháromság" mindegyikéről a fejlesztők több, mint két harmada nyilatkozott úgy, hogy használja - a profik közül ráadásul kicsit többen is, mint a fejlesztéssel csak hobbiból foglalkozók. A negyedik legnépszerűbb nyelvnek az SQL, ötödiknek pedig a Java bizonyult, amivel azonban már csak kevesebb, mint minden második válaszadó dolgozott.

A profi fejlesztők körében (is) messze a JavaScript a leginkább használt nyelvA profi fejlesztők körében (is) messze a JavaScript a leginkább használt nyelv

Ezt a hatodik helyen a Bash/Shell, majd a Python, a C# és a PHP követték, amiket azonban már csak egy harmaduk jelölt meg használt nyelvként a felmérésében. A C++-szal minden negyedik, a C-vel pedig minden ötödik programozó dolgozik vagy dolgozott a felmérés szerint, míg a TypeScipt minden hatodikuk listájában szerepelt. A Ruby-t minden kb. tizedik, a Swift-en minden tizenkettedikük jelölte meg.

Ugyanakkor a jelek szerint legtöbbjük nem azzal a nyelvvel dolgozik, amivel leginkább szeretne. A legjobban imádott nyelvek listáját ugyanis a Rust, a Kotlin és a Python vezették, amiket a TypeScript, a Go és a Swift követtek. A JavaScript, a C# és az F# csak ezek után jöttek a kedveltségi listán, majd a Clojure, a Bash/Shell, valamint a Scala és az SQL következtek, közvetlenül a HTML, a CSS és a Haskell után. Az utolsó 50% feletti kedveltségű nyelv a Java volt, a C++, a C és a PHP viszont mind ez alatti eredménnyel végeztek.

A leginkább imádott nyelvek között a Rust, a Kotlin és a Python futnak be az első helyekenA leginkább imádott nyelvek között a Rust, a Kotlin és a Python futnak be az első helyeken

A leginkább gyűlölt, illetve rettegett nyelvek listájának élén - nem túl nagy meglepetésre - a VB6 futott be, de a Cobol, a CoffeeScript, valamint a VB.NET és a VBA sem büszkélkedhettek sokkal jobb eredménnyel. A Matlab-ot, az Assembly-t és a Perl-t szintén minden négy fejlesztőből három inkább elkerüli ha teheti, de az Objective-C-vel, a Lua-val, valamint a Groovy-val és a Delphi/Object Pascal-lal is háromból legalább ketten nem dolgoznak szívesen.

A legkevésbé VB-ekkel és CoffeeScripttel szeretnek dolgozni a fejlesztőkA legkevésbé VB-ekkel és CoffeeScripttel szeretnek dolgozni a fejlesztők

Ennél némileg kevésbé utálják a fejlesztők a C-t, a PHP-t és a C++-t szeretik, amit más csak minden másodikuk utasít el. Az egyik legtökéletesebb megosztó a Java, amit szinte pontosan annyian utálnak, mint ahányan nem. A CSS és a HTML ezzel szemben éppen csak felfértek a top 25 utolsó pár helyére - így őket sokkal kevésbé kerülik, mint szinte bármilyen másik programozási nyelvet.

A listák alapjául szolgáló válaszokat adó fejlesztők közel 72%-a felsőfokú képzettséggel rendelkezett, de legtöbbjük (86%) a programozást részben vagy teljesen autodidakta módon sajátította el, míg online tanfolyamon felük (48.6%) vett részt. Szintén közel felük (49.2%) a 25-34 korosztályból került ki, de egy negyedük (23.6%) a 18-25 év, míg kicsit több mint egy ötödük (17.6%) 35-44 év közötti volt a kérdőívek kitöltésekor.

További adatok a Stack Overflow felméréséből itt olvashatók.