A Java, Python és JavaScript nyelveket ismerő fejlesztők azok, akik leginkább válogathatnak az álláshirdetések között - akár 2-3x annyiban, mint C++-szal, C#-pal és PHP-val dolgozó társaik. Többek között ez derül ki a Coding Dojo blog elemzéséből, amiben az az egyik legnagyobb nemzetközi állásportálon, az indeed.com-on meghirdetett munkákat vetette alaposan górcső alá.

Az eredményekből kiderül, hogy bár 2017-ben már kevesebb Java fejlesztőt kerestek, mint egy évvel korábban, a vizsgált programozási nyelvek közül mégis ez szerepelt a legtöbbször a hirdetésekben. Második helyre a Python futott be, ami ugyanakkor tavaly már jelentősen több hirdetésben bukkant fel, mint a megelőző évben.

A legkeresettebb nyelvi skillek az álláshirdetésekben 2017-ben és a megelőző évben (forrás: Coding Dojo)A legkeresettebb nyelvi skillek az álláshirdetésekben 2017-ben és a megelőző évben (forrás: Coding Dojo)

A JavaScript a harmadik legkeresettebb fejlesztői skillnek bizonyult, viszont esetében némileg csökkenni látszott a vele meghirdetett állások és munkák száma. Ugyanígy csökkenő kereslet mutatkozott a C++- és a C#-tudás iránt is.

Ezzel szemben PHP-sokból 2017-ben már többet kerestek, mint 2016-ban, de még így is csak a hatodik helyen végzett a listában. Nála rosszabbul már csak a Perl-fejlesztők kilátásai romlottak, akik iránt durván visszaesett az érdeklődés az elmúlt egy év alatt.

Érdekes módon az erősen feljövőnek tartott Swift, R és Rust nyelveket csak a fentieknél ritkábban említették az álláshirdetésekben.

Az eredményekkel kapcsolatban érdemes azt is fejben tartani, hogy az egyes nyelvekhez kapcsolódó álláshirdetések száma nem feltétlenül korrelál az azokat igénylő állások számával - azaz, az adott nyelv elterjedtségével a munkahelyeken. Ugyanazok a pozíciók ugyanis többször is meghirdetésre kerülhetnek, ha az adott munkaterületen pl. magas a fluktuáció vagy eleve nehezen lehet megfelelő, felvételre érdemes munkaerőt találni rajta.