A Microsoft a héten zajló Connect(); konferenciája első napján mindjárt egy igen erős húzótémában jelentette be újdonságokat a Visual Studio-hoz. Egy új bővítés révén ugyanis drámai mértékben egyszerűsödik a mesterséges intelligenciát hasznosító alkalmazások készítése a redmondi fejlesztői környezetben.

A Visual Studio Tools for AI két irányban bővíti a Microsoft IDE-jének képességeit. Egyik oldalon közvetlenül elérhetővé és monitorozhatóvá teszi belőle Redmond saját felhős gépi tanulási rendszere, az Azure Machine Learning szolgáltatásokat. A másik oldalon ugyanakkor a tőle független alapokra épülő AI-k fejlesztéséhez is új eszközöket ad a programozók kezébe.

Az új TensorBoard központból az építés alatt álló AI-k trenírozását lehet irányítani, illetve nyomon követniAz új TensorBoard központból az építés alatt álló AI-k trenírozását lehet irányítani, illetve nyomon követni

A bővítés ugyanis több, jól ismert, harmadik féltől származó gépi tanulási keretrendszer - köztük a Google TensorFlow, valamint a Theano, a Keras és a Caffe2, valamint a Microsoft saját Cognitive Toolkit-je (CNTK) - használatát egyszerűsíti az IDE-ben. Ezekhez az egyik oldalon előre elkészített alkalmazásmintákat (template-ek), a másik oldalon pedig az intelligencia trenírozására, a modellek tanítására és fejlődésének követésére használható eszközöket (mint pl. az új TensorBoard) kínál.

A Microsoft ezen kívül egyébként egy másik érdekes fejlesztést is bejelentett a Visual Studio-hoz. Az új Live Share funkció célja, hogy egyszerűbbé tegye a kódolás során felmerülő problémák megvitatását a fejlesztőcsapat tagjai között, a nélkül, hogy ehhez azoknak fizikailag össze kellene gyűlniük egy gép köré.

Az újítás révén a munkatársak távolról, saját gépjük előtt ülve nézhetik meg és szerkeszthetnek is akár élőben bele a segítséget kérő társuk kódjaiba, aminek során azonban saját, jól megszokott beállításaikat használhatják, az illető saját IDE környezete helyett.

A Connect();-es Visual Studio bejelentésekről további információk itt olvashatók.