A Google szerdán jelentette be, hogy elkészült jól ismert mobilos rendszeréhez készült fejlesztői környezete legújabb kiadásával. Az Android Studio 3.0 többek között egy új nyelv, a Kotlin, valamint a Java 8 újdonságainak támogatásával érkezik.

Ezen kívül ugyanakkor továbbfejlesztésre került benne a képernyőszerkesztő is, amiben könnyebben lehet már vontatással is átrendezni az elemeket, és az IDE képes megmutatni, hogy különböző eszközökön miként fognak az új, adaptív ikonok kinézni.

Már tetszőleges APK-kat is be lehet tölteni nyomkövetésre a debuggerbeMár tetszőleges APK-kat is be lehet tölteni nyomkövetésre a debuggerbe

Szintén újdonság az egyedi, illetve letölthető betűtípusok, valamint az Android "Things" alplatformjának támogatása is, és a környezet mostantól közvetlenül használható a telepítés nélkül kipróbálható, illetve indítható ún. instant alkalmazások létrehozására is.

Az új profiler segít azonosítani a legszűkebb keresztmetszeteket az alkalmazásokbanAz új profiler segít azonosítani a legszűkebb keresztmetszeteket az alkalmazásokban

Az emulátorban a legfontosabb fejlesztések az OpenGL ES 3.0 támogatás, valamint a proxy-támogatás megjelenése, de mostantól egyszerűen generálható benne automatikus jelentés is az összeomlásokról. Ezen kívül immár tetszőleges APK fájlt is be lehet tölteni nyomkövetésre, és szabadon lehet kutatni a fájlrendszerben is.

Az alkalmazások szűk keresztmetszeteinek azonosítását az új Android Profiler segíti.

Az Android Studio 3.0 további újdonságairól itt lehet olvasni, míg az IDE-t magát innen lehet letölteni.