Az Oracle a héten bejelentette, hogy jelentős átalakításokat vezet be Java SE platformja fejlesztésében. A cég szerint a megszokott többéves frissítési ütem manapság már túl lassú, a gyorsabb fejlesztés érdekében pedig jelentős átalakításra van szükség.

Ezért a Java 9 őszi kiadását követően egy szigorú, 6 hónapos frissítési ütemre térnek át a korábbi, feature-alapú kiadási ciklus helyett. Mostantól az új verziókban jellemzően kisebb lépésekben jelennek majd meg a fejlesztések, a fő kiadások közötti frissítések pedig kizárólag biztonsági javításokra korlátozódnak majd.

Ezen túlmenően háromévente egy-egy hosszan támogatott LTS kiadás is érkezni fog a platformból, amihez legalább a következő hasonló kiadásig - de lehet tovább - biztosított lesz a támogatás. Az első ilyen LTS verzió a Java 9-ből 2018 őszén jelenhet majd meg.

További változás, hogy az Oracle a saját JDK-ja mellett OpenJDK binárisokat is ki fog adni a GPLv2 licenc alatt, az ún. "Classpath kivétellel". Ennek részeit a fejlesztők hozzácsomagolhatják majd saját alkalmazásaikkal, és azokkal együtt terjeszthetik.

A változások a Java 9 szeptember végére tervezett kiadását követően lépnek majd életbe.