Meglehetősen érdekes módon és nem éppen csúcstechnológiás eljárással: egy konyhai sütő segítségével sikerült a közelmúltban egy ősrégi kalandjáték fejlesztőinek visszanyerniük egykori legendás alkotásuk forrását. A The Guild of Thieves nem kevesebb, mint három évtizedes kódját ugyanis még mágnesszalagokon tárolták, amiket azonban az idő vasfoga keményen kikezdett.

Egészen pontosan nedvesség szívódott az elmúlt 30 év alatt a szalagok anyagába, ami miatt azok olvashatatlanná váltak. Legalábbis addig, amíg az egyik fejlesztő a kutyaközönséges gázsütőben 45 fokon és 8 órán át ismét "ropogósra" nem sütötte őket - ennek köszönhetően ugyanis végre sikerült lementeni a játék forráskódját róluk.

Közönséges konyhai sütővel sikerült megmenteni a 30 éves forrásokatKözönséges konyhai sütővel sikerült megmenteni a 30 éves forrásokat

Ezen kívül persze még egyéb problémák is adódtak a több évtizedes tárolószalag olvasásával - de ezek megoldása mind kockázatosságukban, mind abszurdságukban nyilván nyomába sem érnek a sütős eljárásnak. A teljes folyamatot az érdeklődők az azt bemutató blogposztban olvashatják el.

The Guild of ThievesThe Guild of Thieves

A fejlesztők egyébként most azt ígérik, hogy a visszanyert források felhasználásával hamarosan frissítik a szöveges kalandjátékot, amit új részekkel egészítenek ki, és már ezzel együtt fogják közzétenni annak kódját is.