Bár azzal, hogy az informatika világa folyamatosan fejlődik és megújul, és hogy a régi technológiákat folyamatosan újabbak váltják le, gyakorlatilag mindenki tisztában van, egyesek mégis tagadják, hogy a fejlesztéshez használt programozási nyelvek is hasonló avulási ciklusokon mennének keresztül. Ők szentül hiszik, hogy a tegnap vagy akár a ma nyelveinek uralma soha nem múlik majd el - vagy legalábbis azoké a programozási nyelveké nem, amiket ők használnak; mert, persze azt viszont, hogy a statisztikákban frissen előre törő, általuk nem vagy felületesen ismert nyelvek csak múló divatnak bizonyulnak majd, ugyanakkor mindegyikük biztosan tudni véli.

Nos, ők a nyelvek népszerűségi statisztikái mellett most egy újabb forrásból kaphatnak hidegzuhanyt és ismételt szembesítést a tényekkel, ha elolvassák az InfoWorld egy új cikkét, amely arról számol be, hogy milyen változásokat látnak éppen zajlani a piacon az álláshirdetésekkel és fejvadászattal foglalkozó cégek munkatársai. Utóbbiak szerint minden jel arra mutat, hogy a C és a C++ lesznek a következő programozási nyelvek, amik úgymond ki fognak halni, és csatlakoznak a COBOL-hoz, a SmallTalk-hoz és a Flex-hez az egykor népszerű, de mára már szinte sehol nem használt technológiák sorában.

A C és a C++ még a lassan mozduló TIOBE Index-ben is folyamatosan zuhan, a Java-val és a C#-pal egyetemben. Eközben pl. a JavaScript és a Perl dinamikusan jönnek felfelé.A C és a C++ még a lassan mozduló TIOBE Index-ben is folyamatosan zuhan, a Java-val és a C#-pal egyetemben. Eközben pl. a JavaScript és a Perl dinamikusan jönnek felfelé.

"Az egész világ Java-ra és .NET-re állt át. Még lehet C++-kódereket találni pénzügyi vállalatoknál, mert az ő rendszereik ezekre épülnek, de ők is folyamatosan tűnnek el", magyarázza a piacon megfigyelt változásokat Elizabeth Lions, a Lionsology fejvadász cég vezetője.

"A mérnököknek és a fejlesztőknek folyamatosan újabb nyelveket kell tanulniuk, vagy azon kaphatják magukat, hogy már karbantartják a [már meglévő] rendszereket ahelyett, hogy új termékeket készítenének", erősíti meg a változások tényét, illetve szükségességét a fejlesztői szakmában is Geoffrey Bourne, a Ladders álláskereső oldal technológiai vezetője is. Szerinte a SmallTalk, a Flex és a Pascal is egykor igen elterjedt nyelvek voltak - de ma már nyilvánvalóan nem azok, és hamarosan más nyelvek követik majd őket ezen az úton.

Julia Silge, a StackOverflow egy adatelemzője szintén úgy látja, hogy folyamatos a technológia váltás és változás a programozási nyelvek területén is. Ő ezt a Ruby on Rails-szel példázta, ami a méréseik szerint az elmúlt években a korábbi, elsősorban hétvégén használt nyelvből egyre inkább hétközi technológiává vált - ami arra utal, hogy egyre több helyen használják főállású munkakörben is.

Szerinte szintén egyértelműen felfelé ívelőben van a kereslet az olyan JavaScript-alapú technológiákat, mint pl. React vagy az Angular, valamint a Scala-t fejlesztők iránt, miközben pl. a PHP-val és a LAMP-pal dolgozó programozók visszaszorulóban vannak.

Bob Melk, a Dice álláskereső oldal elnöke szintén átalakuló trendekről számol be. Ő a Java-t és a Python-t emeli ki, mint szerinte jelenleg nagyobb felkapott nyelveket, de egyben felhívja a figyelmet arra, hogy fél évtized múlva már lehet, hogy azokkal sem lehet majd semmire menni, mert még újabb nyelvek válthatják le őket. A kérdésre, hogy mégis mik lesznek a következő ilyen "váltónyelvek", Melk válasza az, hogy "ezt csak az idő fogja megmondani - de a lényeg az, hogy az ember mindig maradjon a trendek élén".

A világ és történései mögött az elmúlt években lemaradt fejlesztőtársainknak mi is csak ezt tudjuk mondani, javasolni.