A Microsoft kedden, Windows fejlesztői blogjában jelentette be, hogy Windows Template Studio néven egy új segédeszközt tett elérhetővé az UWP-s alkalmazások készítéséhez. A Visual Studio-ban az új projektek létrehozásánál megjelenő eszköz segítségével kódírás nélkül lehet az alkalmazások vázát és felületeit felépíteni.

A Windows Template Studio a már korábban kiadott Windows App Studio egy jelentős mértékben továbbfejlesztett változatát képezi, ami már alkalmas lehet "komoly" programok építéséhez is. Ugyanakkor megőrizte utóbbi eszköz azon sajátosságát is, hogy kódolás nélkül, vizuális paradigmák mentén teszi lehetővé a felületek felépítését és azok összehuzalozását az adatforrásokkal és különböző eseményekkel is.

Windows Template StudioWindows Template Studio

Az új eszköz bővítésként telepíthető a Visual Studio 2017 alá, és a Microsoft azt ígéri, hogy rendszeresen (kb. másfél havonta) új változatokat fog kiadni belőle, amik még tovább bővítik majd képességeit. Ugyanakkor mivel az eszköz teljesen nyílt forrású, ezért annak fejlődéséhez bárki maga is hozzájárulhat kódok és módosítások a GitHub-on át történő beküldésével.