A Microsoft múlt héten új Windows 10 S rendszerével és Surface Tablet eszközével együtt egy új, speciális változatot is bejelentett Minecraft játékából. A Minecraft: Education Edition új kiadását a cég kifejezetten iskoláknak, illetve diákoknak fejlesztette ki, azzal a céllal, hogy lehetővé tegye számukra a programozás alapjainak elsajátítását segítségével.

Mindezt egy, a Minecraft játékba beépülő bővítés, a Code Builder for Minecraft teszi lehetővé, aminek segítségével egyszerű programokat és minijátékokat lehet írni a játékhoz, illetve a játékban. Erre ráadásul több eszközt is igénybe lehet venni: a legfiatalabbak a vizuális blokknyelvvel minden alapismeret hiányában is nekiállhatnak programokat írni, míg a kicsit gyakorlottab diákok akár JavaScriptben is megírhatják már kódjaikat.

Az új bővítés gyakorlatilag közvetlenül a Minecraft-ban teszi lehetővé a kódolástAz új bővítés gyakorlatilag közvetlenül a Minecraft-ban teszi lehetővé a kódolást

A kódok közvetlen hatással tudnak lenni a Minecraft világára, tehát épületeket, tárgyakat tudna létrehozni és működtetni abban - sőt, interaktívvá is tudják tenni azokat, amik reagálhatnak a játékos viselkedésére. Ugyanakkor a bővítés hibakereső eszközöket is tartalmaz hozzájuk, amikkel például lépesenként lehet nyomkövetni végrehajtásukat, és így megállapítani, hogy mi nem működik megfelelően bennük.

A létrehozott programokat ráadásul a diákok a népszerű webes kódszerkesztők által alkalmazott megoldáshoz hasonlóan, mindössze egy rövid URL révén megoszthatják egymással. Azoknak pedig, akik nem tudják hol is kezdjenek az egésznek neki, a Microsoft maga is kínál helyből bemutató példakódokat.

Az új, Code Builderrel felvértezett Minecraft: Education Edition-ről további információkat a termék honlapján lehet olvasni.