Nincs könnyű dolguk a női fejlesztőknek manapság - ha hiszünk az őket kutató felméréseknek. Utóbbiak szerint ugyanis nem csak, hogy nehezebben kapnak meg egy állást és kevesebb fizetést kapnak abban a munkájukért, de ráadásul utóbbit kevésbé is fogadják be a közös kódbázisba, mint férfi társaik hozzájárulásait.

Legalábbis erre a megfigyelésre jutott egy új kutatás, ami azt vizsgálta, hogy a Facebook-nál milyen arányban fogadják el a női és férfi fejlesztők commit-jait a nyílt projektekhez. A mérések szerint a hölgyeknek 35%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy módosításaikat valamiért visszadobják az illetékesek, mint férfi társaiknak.

A felmérést készítő női ex-dolgozó szerint ennek oka az, hogy az ő kódjaikat alaposabb vizsgálatnak vetik alá - bár arra, hogy tényleg ez lenne a tapasztalt eredmények oka, nem szolgált meggyőző bizonyítékokkal. A tanulmány hitelességét ráadásul a Facebook is kétségbe vonta, azt állítva, hogy az hiányos és pontatlan, valamint megkérdőjelezhető alaposságú adatgyűjtésen alapul.