A Red Hat a napokban jelentette be, hogy kidolgozott egy kifejezetten felhős, container-alapú alkalmazások készítéséhez szánt integrált fejlesztői környezetet. Az OpenShift.io keretében a programozók minden eszközt megkapnak, amire csak szükségük lehet az ilyen típusú szoftverek kidolgozásához.

Ennek megfelelően maga a szigorúan programozást lehetővé tevő szerkesztőfelület mellett a csoportmunkát támogató tervező- és workspace-menedzsment eszközök éppen úgy részét képezik a csomagnak, mint a tesztelést, valamint a folyamatos integráció és leszállítás biztosítására használható segédletek.

Mindezek használatához ugyanakkor a fejlesztőknek természetesen semmit sem kell telepíteniük, hiszen az összes szolgáltatás és eszköz maga is a felhőben működik. A létrehozott alkalmazások ráadásul szintén azonnal készek lesznek a felhős használatra, miután alapbeállítások mellett eleve linuxos containerek kerülnek gyártásra belőlük.

Az OpenShift.io-t a Red Hat egyelőre csak egy fejlesztői előzetes formájában teszi elérhető. Az érdeklődők itt iratkozhatnak fel, de a programba felvételre értelemszerűen nincs garancia. Ezen kívül a Red Hat azt sem árulta el, hogy mikor is milyen áron tervezi majd általánosan is elérhető tenni új fejlesztői környezetét.