A Microsoft a napokban külön blogposztban mutatta be Edge böngészője legújabb, a Windows 10 Alkotói Frissítésében érkező kiadásának újdonságait. Ezek közül a legjelentősebb egyértelműen az, hogy immár a redmondi szoftver is támogatja a WebAssembly-kódok natív futtatását.

Bár a Chrome és a Firefox révén egy ideje már kiaknázható volt a technológiában rejlő erő, mindeddig egy alap-Windows nem volt képes erre. Mostantól azonban már a lekorlátozott vállalati PC-ken, illetve táblagépeken is lehetőség van a korábbiaknál hatékonyabb, közel natív sebességű kódfuttatásra a böngészőben.

Ugyanakkor a Microsoft jó hírrel szolgált a WebAssembly-t még nem használó weboldalak működésével kapcsolatban is. A cég ugyanis olyan optimalizációkat hajtott végre böngészője Chakra JavaScript-motorján, ami akár 20-50%-kal gyorsíthatja a hagyományos, de minifikált JavaScript-kódok futtatását is.

Az új fejlesztések már elérhetők mindazokon a gépeken az Edge böngészőben, amikre letöltötték a cég által a hónap elején kiadott Alkotói Frissítést.