Bár a közvélekedés szerint a szoftverfejlesztők igencsak jól kereső munkavállalóknak számítanak, akiket jól megfizetnek, ezzel a jelek szerint ők maguk nem feltétlenül értenek egyet. Legalábbis közülük átlagban minden második úgy érzi: nem kap elég pénzt munkájáért cserébe, azaz alul van fizetve. Többek között ez derül ki a Stack Overflow szokásos éves felmérésének legújabb, idei kiadásából, amelynek eredményeit a héten hozta nyilvánosságra a cég.

Az oldal kutatásában ismét számos kérdésben kérte ki az őt használó programozók véleményét - köztük a javadalmazásukkal kapcsolatban is. A kapott válaszokból kiderült, hogy a fejlesztők többsége (54.8%) úgy érzi: túl keveset fizetnek munkahelyén neki. Megfelelőnek javadalmazását csak alig kicsit több, mint egy harmaduk (37.2%) érezte, minden tizenkettedik (8%) pedig minden bizonnyal bűntudattal megy be dolgozni, mert úgy érzi: túl magas fizetést adnak neki.

A fejlesztők többsége nem elégedett fizetésévelA fejlesztők többsége nem elégedett fizetésével

A felmérés szerint egy átlagos amerikai fejlesztő munkájáért cserébe 87.275 dollárt (25 millió forintot) vihet haza éves szinten, brit társaiknak azonban csak 50.000 dollárnak (14.3 millió forintnak) megfelelő összeget fizetnek ki. A Németországban, Ausztriában vagy Svájcban dolgozók ezzel szemben átlagosan 53.763 dolláros (15.4 millió forintos), míg francia kollégáik 40.860 dollárnak (11.6 millió forintnak) megfelelő éves jövedelemről számoltak be.

Hozzájuk képest Európa maradék része - köztük nyilván Magyarország is - rendkívüli elmaradást mutat: itt ugyanis csak 28.395 dollárra (8.1 millió forint) jött ki az átlagfizetés éves szinten, ami alig egy harmada az amerikai fejlesztők bérének. Ugyanakkor az európai fejlesztők még így is szerencsésnek mondhatják magukat a világ más részein dolgozókhoz képest, ott ugyanis csak átlag fele ennyit: 14.682 dollárt (4.2 millió forintot) keresnek pályatársaik.

Jövedelmi viszonyok a világ különböző régióibanJövedelmi viszonyok a világ különböző régióiban

A fejlesztők túlnyomó többsége (76.7%) egyébként alkalmazottként végzi munkáját, és csak alig minden tizedik (10.2%) csinálja a programozást vállalkozóként vagy független konzultánsként. Ugyanakkor a válaszadók között hasonlóan sokan (10.8%) vannak jelenleg munka nélküliek is.

A Stack Overflow felméréséből ezen kívül kiderül, hogy a fejlesztők közül a legtöbben (72.6%) a webre dolgoznak - közel két és félszer annyian, mint ahányan asztali (28.9%) és háromszor annyian, mint ahányan mobil (23%) alkalmazásokat fejlesztenek. Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy a válaszadók körében a JavaScript a legnépszerűbb programozási nyelv, illetve ez is az, amit a legtöbben akarnak megtanulni azok közül, akik még nem ismerik.

A nyelvek népszerűségi listájában nincs sok meglepetésA nyelvek népszerűségi listájában nincs sok meglepetés

A JS-t a népszerűségi listában az SQL, majd a Java és a C# követik, akik után a Python és a PHP következnek. A C++ és a C csak ezek után szerepelnek a listában, ami azonban szintén nem meglepő, hiszen visszaszorulásukat más felmérésekben is láttuk már.

További érdekes adatok a 2017-es fejlesztői állapotokról és trendekről a teljes felmérésben olvashatók.