A Microsoft hétfőn hivatalos .NET blogjában egy posztban emlékezett meg arról, hogy közismert platformja újabb jeles évfordulóhoz érkezett. Redmond ugyanis kereken 15 évvel korábban, 2002 február 13-án adta ki a .NET első stabil változatát, a Visual Studio.NET részeként.

A .NET az ún. menedzselt kód és az azzal szimbiózisban élő alap-keretrendszer, illetve futásidejű könyvtár bevezetésével teljesen új korszakot nyitott a windows-os alkalmazásfejlesztésben. Az új platform révén ugyanis először lehetett Windows-ra egy egységes, magasszintű, objektum-orientált, ráadásul maga a rendszer gyártója által szállított keretrendszerre építve, a kód egyes részeit akár több különböző nyelven megírva programokat fejleszteni.

A .NET 1.0-t még külön, pluszban kellett feltelepíteni az akkori Windows-okraA .NET 1.0-t még külön, pluszban kellett feltelepíteni az akkori Windows-okra

A .NET alapplatformmal együtt a Microsoft egy új, kifejezetten ahhoz kapcsolódó nyelvet, a C#-ot is bemutatott, szerveroldali fejlesztésekhez pedig egy szintén új technológiát, az ASP.NET-et is kiadta. Ezeket az évek során aztán számos további hasonló, a futásidejű könyvtár, a keretrendszer és a platform de facto szabványos nyelveinek szimbiózisában megfogant más technológia (pl. LINQ), illetve nyelv támogatása egészítette ki.

Bár a Microsoft a .NET-et eredetileg a Windows-on túlnyúló, részben nyílt forrású platformnak szánta, ezirányú törekvései akkor végül zsákutcának bizonyultak és elhaltak. Ugyanakkor Redmond több mint egy évtizeddel később ismét felélesztette ezen ambícióit is, és ha ugyan döcögve is, de a .NET-nek legalább az alaprétegei úgy tűnik, hogy végre tényleg meghódíthatnak más rendszereket is - ezáltal beteljesítve a platform eredeti alapkoncepcióját (is).