Az ECMA - a korábban bejelentett terveibel összhangban - a napokban újabb verziót adott ki a köznyelvben csak JavaScript-ként emlegetett EcmaScript nyelvből. A tavaly ilyenkor bejelentett éves frissítési ciklus részeként megjelent EcmaScript 7.0 (vagy EcmaScript 2016) csak néhány apróbb fejlesztést tartalmaz, pláne a nyelv előző évi, óriási frissítéséhez képest.

A két legnagyobb újdonságát ugyanis egy új, hatványozásra használható operátor megjelenése, valamint egy olyan metódus képezi a szabványos Array osztályban, ami képes megállapítani azt, hogy annak elemét képezi -e egy elem. Ez utóbbi vizsgálat összetettebb módon ugyan már eddig is elvégezhető volt, mostantól azonban egyetlen logikai metódus szolgál erre a célra, ami ráadásul a NaN értékeket is megtalálja.

Az új JavaScript-specifikáció hivatalos megjelenése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy annak fejlesztéseit mostantól használni lehet. A legtöbb JavaScript-értelmező és futtatókörnyezet ugyanis jelenleg még a szabvány előző, 6-os verziójának fejlesztéseit is csak részben támogatja, és a 7.0-s verzió teljes implementálásáig vélhetően évek telnek majd el.

Az EcmaScript 7.0 / 2016 teljes nyelvi specifikációja ide kattintva fedezhető fel.