Az Apple a héten megrendezett fejlesztői konferenciáján sok egyéb újdonság mellett friss verziót jelentett be Xcode IDE-jéből is, ami egy igen fontos fejlesztést fog kapni elődjeihez képest. Az almás fejlesztőkörnyezet ugyanis végre bővíthető lesz plugin-ek segítségével - úgy, ahogy a például a Visual Studio vagy az Eclipse esetében már régóta lehetséges.

Ezen kívül az Xcode 8 egy átdolgozott Interface Builderrel érkezik, ami élőben teszi lehetővé a fejlesztők számára, hogy azok megnézzék: az általuk épített UI pontosan hogyan is fog kinézni a különböző eszközökön. Egy másik újítás a Thread Sanitizer, ami a többszálú programok tipikus programozási hibáit próbálja meg kiszűrni, valamint a Memory Debugger, ami pedig a memóriaszivárgásokat hivatott felderíteni.

Apple Xcode 8Apple Xcode 8

Az IDE új kiadásában ráadásul egyszerűbbé válik a kódok aláírása is, illetve az már ismeri a Swift programozási nyelv jelenleg még fejlesztés alatt álló 3-as verziójának újdonságait is.

Az Xcode 8 egyelőre csak Beta változatban érhető el a fejlesztők számára, végleges kiadásban ősszel, az Apple szokásos éves termékfrissítéseivel együtt kerül majd kiadásra.