A Microsoft szerdán megnyílt BUILD konferenciáján mindjárt az első napon több, fejlesztői szempontból is igen érdekes bejelentést tett. Ezek között az egyik talán legérdekesebb egy olyan új eszköz bemutatása volt, ami - a cég megfogalmazásában - képes bármilyen Win32- és .NET-alkalmazást a vállalat új, univerzális alkalmazásplatformján futó appá átkonverálni.

A "Desktop App Converter" elnevezése ugyanakkor csalóka: a jelek szerint ugyanis szó sincs a korábbi platformokra történő alkalmazások valódi átfordításáról az UWP-re. Ehelyett az eszköz mindössze csak újracsomagolja a meglévő programokat egy, a Windows Store-ba feltölthető formában, illetve lehetővé teszi előbbiek kiegészítését az UWP-hez kapcsolódó funkciókkal.

Ez azért fontos, mert az "átkonvertált" alkalmazások úgy tűnik, hogy továbbra is csak azokon az architektúrákon tudnak majd futni, amikre eredetileg készültek, és szó sincs arról, hogy minden eszközön képessé válnának a működésre - ahogy amúgy azt a valódi UWP appok csinálják.

Tehát az asztali alkalmazásokat továbbra sem lehet majd például egy ARM táblagépen is futtatni - viszont átdolgozási nélkül lehet a Windows Store-ban megjelenni vele, és Windows 10-en futtatás esetén annak UWP-s újdonságait is kiaknázni, a megfelelő hozzáadott kód segítségével.

A Microsoft egyelőre nem közölte, hogy a Centennial alkalmazáskonvertálót mikor fogja elérhetővé tenni, de akit érdekel a dolog, feliratkozhat az arra vonatkozó értesítésekre.